DIA MUNDIAL DE LES MUNTANYES
avui celebrem el Dia Mundial de les Muntanyes, uns ecosistemes únics i molt valuosos
I tu? ens ajudes a conservar-les?

DIA MUNDIAL DE LES MUNTANYES

Les muntanyes cobreixen al voltant d'un 22% de la superfície terrestre i tenen un paper fonamental en la vida de milions d'éssers vius.

No només proporciona aliment i benestar als 915 milions de persones que habiten les regions muntanyoses -aproximadament el 13% de la població mundial-, sinó que les muntanyes també beneficien als milers de milions que viuen a les planes.

Aquest any, la celebració se centra a ressaltar la importància de les muntanyes pel que fa al Canvi Climàtic, la fam i les seves migracions. A mesura que el clima global continua escalfant-se, les persones de muntanya -algunes de les més pobres del món- s’enfronten a lluites encara més grans per sobreviure. L’augment de les temperatures també significa que les glaceres de les muntanyes s’estan fonent a taxes sense precedents, que afecten els subministraments d’aigua dolça aigües avall per a milions de persones. Les comunitats de muntanya, però, tenen una gran quantitat de coneixements i estratègies acumulades durant generacions, sobre com adaptar-se a la variabilitat climàtica.

Els pobladors muntanyencs exerceixen un paper fonamental en la gestió dels ecosistemes on viuen. Durant segles, han desenvolupat usos racionals del sòl, adaptacions al canvi climàtic, i dietes alimentàries tradicionals i productes que són únics i contribueixen a la biodiversitat del planeta.

Respecta la natura, les muntanyes són un dels ecosistemes més importants perquè acullen una quarta part dels animals i plantes del Planeta.

Moltes espècies d’animals i sobretot de plantes, s’han adaptat a les extremes condicions de les Muntanyes, especialment de l’alta muntanya boreal. Espècies que, precisament per la seva alta especialització en la forma de viure, estan greument amenaçades per aquest canvi climàtic i per la pressió humana que els arracona.

Lleopard de les Neus (Uncia uncia), un dels grans felins més amenaçats

 A Catalunya també ens urgeix alçar la veu per reclamar que es deturin les agressions a les nostres muntanyes, com als Parcs Naturals del Cadí-Moixeró i de l'Alt Pirineu dos dels Parcs Naturals més importants de casa nostra.

Bosc de Pi negre i Avets al PN del Cadí-Moixeró. © www.alamany.com

Actualment, la Direcció General d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, pretén retallar considerablement aquest espai natural protegit en benefici de l’estació d’esquí de la Masella. Un fet sense precedents i inaceptable.

WORLD NATURE posa en marxa una campanya per denunciar aquest fet i exigir al Govern de la Generalitat de Catalunya que deturi aquesta proposta que considerem un fet molt greu en l’estratègia que hauria de seguir el nostre país en la conservació dels nostres Parcs Naturals.

Comparteix-ho a les teves Xarxes Socials i ajuda’ns a difondre el nostre treball per la Natura. Gràcies.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *