15303922628_6bcaeca231_oLes basses són un dels hàbitats més rics de vida silvestre. A més de proporcionar allotjament a granotes, tritons, libèl·lules i moltes altres espècies, donen aliment, beguda i un lloc per banyar-se a les aus i diferents mamífers. I el millor de tot és que pots construir una bassa al teu jardí! Només cal que t’equipis amb unes bones botes d’aigua, agafis pic i pala i… mans a l’obra!

Com es construeix una bassa?

1. El primer que cal fer és pensar on la vols instal·lar. És molt important fer-ho en una zona del jardí en què el sol incideixi almenys sis hores al dia i que estigui lleugerament inclinada perquè la fauna pugui entrar i sortir de l’aigua. 2. Dóna-li una forma senzilla i, si pot ser, una mica irregular. Evita zones estretes, perquè l’aigua hi ha de poder circular correctament. Pots delimitar la superfície amb una corda, una mànega o un esprai biodegradable, tenint en compte que ha de ser prou gran perquè l’aigua es mantingui neta durant el major temps possible. 3. Un cop dissenyada, ja la pots començar a excavar! El més recomanable és que comencis pel centre, que ha de tenir una profunditat d’uns 50 cm per evitar que es converteixi en una massa de gel durant l’hivern. 4. A continuació, és el torn de cobrir el forat amb una lona impermeable, preferentment de butil, PVC o polietilè. Abans, però, cal que eliminis les pedres i arrels que puguin perjudicar la lona i cobrir el forat amb diaris o una fibra sintètica per protegir-la encara més. 5. Afegeix una mica de la terra que has extret i enterra els extrems de la lona amb pedres. Afegeix-hi aigua a poc a poc. Al cap de poques hores, l’aigua perdrà el color i serà apta per la fauna i, al cap de dos dies, ja s’hi podrà plantar la vegetació, tant dins com als voltants. 6. Ara és qüestió d’esperar que els primers invertebrats comencin a apropar-se a la bassa. L’abundància i la diversitat de fauna que hi viurà i la visitarà dependrà del bon estat de conservació de la zona. Per això és important que les plantes no arribin a envair l’aigua ni que s’hi acumulin sediments.

Quina vegetació puc plantar a la bassa?

A més de les plantes de la riba i les vores de la bassa, hi ha tres grups de plantes que poden poblar l’aigua: les submergides, les flotants i les emergents. A més de produir oxigen, aquestes plantes ofereixen refugi als invertebrats aquàtics, larves i altres animalons. Però això no és tot! Una bona cobertura de plantes oxigenants també oculta els peixos de les garses que ronden en cerca de menjar i impedeix el creixement excessiu d’algues verdes.

Quina fauna pot venir a la bassa?

Una bassa atraurà de ben segur un bon nombre d’espècies. Moltes només hi acudiran per beure o banyar-se, com un gran ventall d’ocells: pardals, merles, mallerengues, tórtores… D’altra banda, amb el temps a la bassa aniran arribant espècies aquàtiques per quedar-se. Alguns insectes, com sabaters, nedadors d’esquena, les elegants libèl·lules. També amfibis, segurament la reineta o la granota verda. Qui sap, si amb sort et visitarà una serp d’aigua… Ei, no pateixis! Són totalment inofensives i fugiran només de veure’t. De peixos és molt probable que se n’hi estableixin, encara que no ens hi hagis portat. No, no fem broma! Les gambúsies, uns peixets molt petits americans que han col·lonitzat tot Europa, arribaran a través d’ous que s’enganxen a les potes d’ocells. I, parlant dels reis de Roma, amb una mica de sort rebràs la visita de polles d’aigua. Si hi tens peixos més grossos, fins i tot podria venir un bernat pescaire. Però per més carismàtic que sigui, potser això no t’interessa: et quedaràs sense els peixos!