BIALOWIEZA UN PARC NACIONAL ÚNIC A EUROPA

El Tribunal de Justícia de la UE ha imposat una multa diària de 100.000€ a Polònia si continua desafiant la prohibició de l'explotació forestal a Bialowieza.

Acticvistes aturen les tales forestals Bison europeus al Parc Nacional de Bialowieza.
Activistes s'encadenen a les màquines per evitar la tala de Bialowieza
El Bosc al Parc Nacional de Bialowieza.
El bosc de Bialowieza, un dels més antics i primegenis d'Europa
Bison europeus al Parc Nacional de Bialowieza.
Bisons Europeus (Bison bonasus) té a Bialowieza l'últim reservori

El Tribunal també va reiterar la seva ordre d’aturar immediatament la majoria de les activitats forestals en el bosc de Bialowieza, excepte a prop de les carreteres per raons de seguretat i fins que es prengui una decisió final.

El bosc de Bialowieza és un dels últims boscos primegenis que resten a Europa. WN recolza plenament la decisió del tribunal d’adoptar un ferm suport per a la protecció forestal de Bialowieza per assegurar el benestar i la salut de la vida salvatge i les comunitats locals.

Cal destacar també que el cas de Bialowieza no és un cas aïllat. Moltes altres àrees naturals protegides d’Europa estan amenaçades de manera similar a causa de les activitats industrials il·legals i el fracàs dels governs d’aplicar i fer complir adequadament les lleis nacionals i europees.

La decisió del Tribunal de Justícia de la UE, d’adoptar les anomenades mesures provisionals i ordenar la suspensió immediata de la majoria de les activitats forestals, és una mesura que el tribunal utilitza en casos molt rars quan hi ha un greu risc que les activitats en curs puguin causar danys greus i irreparables.

Aquesta decisió també confirma el que la Comissió Europea, la UNESCO i la majoria de la comunitat científica han subratllat prèviament: l’augment de l’extracció de la fusta, no és per una infestació d’escarabat d’escorça, amenaça els hàbitats i espècies protegides del bosc de Bialowieza i la tala s’ha d’aturar immediatament quan es produeix un dany irreversible.

Els Parcs Nacionals són el pilar de la conservació de la natura arreu del món

Els Parcs Nacionals són àrees que gaudeixen d’una determinada categoria legal que permet protegir i conservar la riquesa de la seva flora i fauna, els seus paisatges, hàbitats i ecosistemes en general. Es caracteritzen per ser llocs d’interès científic, paisatgístic i educatiu.

En un Parc Nacional trobem la natura en el seu estat òptim; sòl, vegetació, aire, aigua, organismes vius, que cohabiten dins dels paràmetres regits per la mateixa naturalesa.

Desenvolupar educació ambiental en aquests llocs naturals pot constituir-se en un veritable aprenentatge, seguint la pràctica d’imitar la naturalesa, és a dir; continuar el seu ritme de la manera com es van donant la seva evolució ascendent i constructiva, recreant d’aquesta manera la vida.

La preservació d’espècies de gran mobilitat, com els depredadors, especialment els mamífers, necessiten de grans extensions inelterades per l’activitat humana.

És especialment important, que les diferents àrees protegides, en el grau que sigui però que tinguin un reconeixament legal de protecció, configurin una xarxa sobre el territori que permeti les espècies desplaçar-se d’un lloc a un altre i evitar l’“efecte illa”.

Cadell de Lynx boreal un dels grans felins del plantea més amenaçat.
Cadell de Linx europeu (Lynx lynx), un dels grans depredadors d'Europa
Picot Dorsiblanc (Dendrocopos leucotos), molt amenaçat a Europa

DOSSIER PARCS NACIONALS I NATURALS

Estem redactant un Dossier sobre la importància  dels Parcs Nacionals i Naturals com a espais protegits.

Si vols rebre’l per informar-te millor del nostre treball per la Natura i gaudir dels Parcs, si us plau omple el formulari.

Comparteix-ho a les teves Xarxes Socials i ajuda’ns a difondre el nostre treball per la Natura. Gràcies.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *