Logo-Dia-Mundial-Biodiversitat-World-Nature

DIA MUNDIAL DE LA BIODIVERSITAT 2017

Carta oberta del President de WORLD NATURE

en el Dia Mundial de la Biodiveristat 2017

 

Tots Som Natura

Totes les espècies del Planeta són importants. Ho són, tan sols per existir, doncs interactuen i mantenen els ecosistemes tal i com avui els coneixem. Els ecosistemes, els hàbitats naturals, són importants perquè regulen els serveis ambientals que ens proporcionen i fan possible la vida a la Terra.

Així doncs, totes les espècies existents del Planeta, per petites que siguin, són importants per la Vida, i per tant, també per nosaltres els humans.

Tanmateix, amb nosaltres o sense nosaltres, totes les espècies es mereixen viure amb bones condicions i per això els humans hem d’actuar de forma responsable per tal que les nostres activitats i la nostra enorme població no malmeti els ecosistemes ni posi en perill les seves espècies.

Actualment es calcula que més d’un 30% de les espècies del Planeta estan despareixent i algunes estan molt aprop de l’extinció. La majoria d’elles, el 99% ho estan per causes provocades pels humans. Els experts ens diuen que estem davant d’una 6èna exitinció massiva d’espècies al Planeta.

 

 “Dels 804 hàbitats analitzats per l’Agència Europea del Medi Ambient, un 77% estan en “males condicions”. Una tercera part s’ha deteriorat des de l’últim estudi realitzat en el 2006 i tan sols el 4% ha presentat millores. L’informe complet, realitzat en els 27 països de la UE entre el 2007 i el 2012, es va publicar oficialment a finals del 2015.”

És per això que governs, organismes internacionals, empreses i ciutadans hem de treballar perquè les nostres activitats siguin respectuoses amb el Medi Ambient i la Natura en general.

Però sovint les actuacions d’administracions i organismes oficials no són suficients per aturar la pèrdua de Biodiversitat. Cal doncs, que els ciutadans actuem abans no sigui massa tard. Cal que ens impliquem!

A Catalunya

A Catalunya la situació no és molt diferent a països veïns. La nostra rica Biodiveristat, fruit dels nostres ecosistemes, hàbitats i paisatges tan diferents acullen un nombre importantíssim d’espècies tan de fauna com de flora. Així per exemple, a Catalunya s’hi poden veure més del 80% de les espècies d’ocells d’Europa.

Tanmateix, un nombre important d’aquests ocells es troba en una situació molt precària. 5 d’elles en estat crític de desparèixer i una vintena més en perill. L’administració  en aquests darrers 20 anys no ha assolit encara un grau d’intervenció òptim. Reclamem encara la creació de l’“Agència per la Natura” que de forma autònoma i amb un pressupost adequat hauria de ser l’organisme referent per la Conservació de la Natura a casa nostra.

Mentrestant, les organitzacions com WORLD NATURE ens esforcem per vehicular recursos que ens permetin ajudar o contribuir a aturar la pèrdua de Biodiversitat a Catalunya i al món.

La nostra incidència és encara molt petita. Som una ONG jove però creiexent en suport social. És a partir dels recursos que aporten els nostres socis i donants i de les empreses responsables que recolzen les nostres accions, que podem contribuir a salvar algunes d’aquestes espècies.

En els últims anys hem pogut contribuir a la conservació d’espècies com les grans rapinyaires tan diurns com nocturns.

Hem contribuit a sensibilitzar sobre la importància de la conservació dels nostres grans carnívors: l’Ós, el Llop i els Linxs.

Reunió de treball als Pirineus

Hem participat de projectes de Divulgació, Educació i Sensibilització ambientals amb altres organitzacions com la Xarxa d’Educació Ambiental Pirineus Vius i hem endegat un projecte de ciència ciutadana “Els Refugis WN de fauna i flora” per actuar des de casa nostra, per afavorir la fauna i flora que com viu amb nosaltres, com el pardal comú, que està despareixent a tot europa.

Hem realitzat accions de conservació per a les Papallones, tot creant reserves per aquestes en jardins d’algunes empreses perque trobin refugi i aliment en un paisatge cada cop més homogeni i alterat.

A la resta del món

Goril·la de Muntanya (Gorilla beringei beringei) World Nature
Només queden 800 Goril·les de Muntanya en estat Salvatge

A nivell internacional, és a dir a la resta del món, la situació és molt més complicada per segons quins grans animals. Així mateix, fenomens accelerats per l’home com el Canvi Climàtic, entre d’altres fenomens, estan provocant un Gran Canvi Global, on les espècies no tindran temps per adaptar-se i moltes desapareixeran.

Els grans cetacis, com les balenes i els dofins,  els oceans i mars en general estan patint greus conseqüències d’aquests fenomens de canvi i, al mateix temps, la contaminació i la persecució humanes els porten cap a l’extinció.

Però també els sistemes aqüàtics d’aigua dolça, els rius, els llacs i els aiguamolls, tant importants per la vida, estan assecant-se i despareixent sota la pressió de l’agricultura i la mineria. A l’Àfrica, aquest dos últims fenòmens, estan posant en greu perill els Goril·les de Muntanya (Gorilla berengei berengei) dels quals només en queden uns 800 en tot el món.

Tu ets molt important!

img_43041
Participar en els nostre projectes: Posar caixes-niu per al Xot (Otus scops)

Però tu no pots defallir. Nosaltres i els ciutadans compromesos som l’esperança i aconseguirem, sens dubte, redreçar a aquesta situació.

Per això et demano que no caiguis en el catastrofisme i que aquest ens immobilitzi. Hem de treballar i prendre consciència que estem a temps d’aturar la immensa pèrdua de biodiversitat i que les nostres accions, individuals o col·lectives, per petites que puguin semblar, són molt importants.

És per això que avui, et vull demanar, amb més èmfasi que mai que no restis impassiu i que t’uneixis a nosaltres. Junts som molt més forts, molt més operatius i eficients. Cal que concentrem esforços i recursos que ens permetin realitzar accions de més envergadura.

Sense el teu suport, com a membre d ela comunitat de WN, no seria possible la nostra tasca diària per salvar les espècies del nostre país i del món.

Creem una gran comunitat per la Natura

Tenim molta feina per fer encara. I no podem predre temps.

És per això que una vegada més et dono les gràcies, en nom de WORLD NATURE, per fer possible els projectes de conservació que duem a terme. Sense tu, els membres de la nostra comunitat i els donants puntuals no seria possible la nostra intervenció per salvar la Natura.

IMG_5966
Antoni Carulla, President&CEO de WORLD NATURE

Us faig una crida a mantenir el vostre compromís. I a aquells que encara no heu fet el pas i creieu que la nostra feina és útil i eficaç us demanem el vostre suport per, tots junts, treballar per la Natura del Planeta.

Gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *