Els pesticides causen una catàstrofe en els Ocells a França

El principal culpable, segons els investigadors, és l’ús intensiu de plaguicides en grans extensions de cultius de monocultiu, especialment blat i blat de moro.

El problema no és que les aus siguin enverinades, sinó que han desaparegut els insectes de què depenen com a aliment.

“Gairebé no queden insectes, aquest és el problema principal”, va dir Vincent Bretagnolle, ecòleg del CNRS del Centre d’Estudis Biològics de Chize.

Les poblacions d’ocells de tot el paisatge francès han caigut un terç durant l’última dècada i la meitat, segons han dit investigadors.

Dotzenes d’espècies han vist disminuir la seva xifra, en alguns casos per dos terços, van dir els científics en un parell d’estudis: un abast nacional i un altre que abasta una gran regió agrícola al centre de França .

“La situació és catastròfica”, va dir Benoit Fontaine, biòleg de conservació del Museu Nacional d’Història Natural de França i coautor d’un dels estudis.

“El nostre camp està en procés de convertir-se en un veritable desert”, va dir en un comunicat publicat pel Centre Nacional d’Investigacions Científiques (CNRS), que també va contribuir a les conclusions.

L'agricultura ha de transformar-se en ecològica i biodinàmica com ja ha fet en gran mesura el sector vitivinícola

A Catalunya, el sector vitivinícola ha estat capdavanter en la transformació cap a una agricultura ecològica i biodinàmica que rebutja l’ús de productes químics de síntesi.

Però la majoria de l’agricultura i ramaderia intensiva segueix sent de producció química. Aquest és un dels factors, seguramnet el més important amb escreix, sobre el declivi de moltes espècies d’ocells i altres organismes associats als nostres hàbitats agrícoles.

L’afectació d’aquests productes però, no només és sobre les petits invertebrats i ocells, sinó que es traspassa, indefectiblement, als consumidors humans. Sabem que moltes de les malalties greus que patim, en un 50% aproximadament, tenen un origen ambiental, és a dir, no son per causes genètiques.

És hora que l’administració afronti aquest greu problema i recondueixi a l’agricultura i la ramaderia cap a una producció ecològica i biodinàmica respectuosa amb la salut i la natura.

Però no tot acaba aquí. També és urgent que els productors adquireixin i apliquin bones pràctiques en la gestió dels seus camps. La destrucció dels marges arbustius i de plantes i flors, no aporta res a la producció i redueix i afecta, de manera molt directe, a tota la fauna associada dels nostres camps i que contribueixen positivament en l’agricultura, i que només per ignorància i una mala formació i informació es destrueixen.

Comparteix-ho a les teves Xarxes Socials i ajuda'ns a difondre el nostre treball per la Natura. Gràcies.

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *