Com els Espais Verds fan funcionar una ciutat

Amanda Burden és exdirectora del Departament de Planificació Urbana de Nova York i presidenta de la Comissió de Planificació Urbana durant l’alcaldia de Michael Bloomberg, des d’on va treballar en promoure la revitalització de Manhattan i millorar l’accés públic al waterfront de Brooklyn, entre altres importants projectes que han millorat els espais públics de Nova York en els últims anys.

 

Quan la gent pensa en les ciutats, pensa en coses concretes. Pensa en edificis, carrers, gratacels i taxis sorollosos. Quan jo penso en les ciutats, penso en la gent. Principalment, les ciutats tenen a veure amb la gent: on va i on es reuneix està en l'essència del que fa que una ciutat funcioni. Així que, encara més importants que els edificis són els espais públics entre ells. Avui dia, alguns dels canvis més transformadors de les ciutats es donen en els espais públics. Per això crec que els espais públics alegres i agradables són essencials per planificar una gran ciutat. Són els que li donen vida. Però què fa que un espai públic funcioni? Què fa que certs espais públics atreguin la gent i que altres se n'allunyin? Vaig pensar que si aconseguia contestar aquestes preguntes, podria fer una gran contribució a la meva ciutat. Una de les coses més confuses sobre mi és que sóc conductista d'animals, però no uso aquestes habilitats per analitzar el comportament animal, sinó per estudiar com la gent utilitza els espais públics de les ciutats.

Amanda Burden

En el disseny de les ciutats pren gran rellevància els espais que interconecten els elements que configuren una ciutat: els edificis, els carrers, les infraestructures, el medi físic. Tenir cura dels elements interconectors, dotar-los de funcionalitat i centrar-se en com els ciutadans usem i convivim amb aquests elements és un procés clau alhora de fer ciutats amables, viscudes i saludables.

L’interessant TED talks de la Sra. Burden és l’anàlisi que fa de les qüestions claus alhora d’abordar els projectes de planificació i usos de la ciutat. I especialment en què es fixa ella i perquè creu què és essencial per obtenir ciutats on les persones hi visquin amb qualitat i facin, encara més, una ciutat saludable i resilent.

Ens ha semblat molt oportú i interessant les experiències i l’enfoc de la Sra. Burden. En aquest sentit WN participa del moviment “BiophilicCities” integrat per arquitectes, urbanistes, ecològes, biòlegs, entre d’altres professionals i disciplines, que repensen com han de ser les ciutats del futur per esdevenir ciutats habitables i saludables, per com les ciutats no han de lluitar contra la natura sinó com integrar aquesta i com ens beneficiem dels seus “serveis ambientals”.

A WN vam posar en marxa, a la primavera del 2014, el projecte “Refugis WN de fauna i flora” com una experiència de participació ciutadana per fer més verdes les ciutats i afavaorir la seva biodiversitat. Col·locant elements senzills i fent actuacions de baix cost a casa de cadascú de nosaltres, podem assolir tenir ciutats més habitables, saludables i, al mateix temps,  afavorir la natura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *