set cadells més als Pirineus aquesta temporada
La població d'Óssos Pirinencs segueix creixent malgrat la consanguinitat
7
Óssos nous als Pirineus
la població creix malgrat la consanguinitat

43 Óssos pirinencs el 2017

La població d’ossos als Pirineus ha arribat el 2017 als 43 exemplars identificats entre Catalunya, Aragó, Navarra i França. El gruix de la població (41) es localitza a la zona central, que inclou una superfície d’uns 4.000 km2 que abasta el Pirineu de Lleida i l’Aran, l’Alta Garona i l’Arieja.

La població d'Óssos Pirinencs creix, però amb alguna dificultat.

La recuperació de l’Ós bru (Ursus arctos) als Pirineus està sent un èxit tot i la consanguinitat dels exemplars.

La majoria dels Óssos Pirinencs nascuts els darrers anys són decendents d’un únic mascle, en Pyros.

Aquesta descendència emprobeix genèticament la població d’óssos pirinencs. Per això és urgent la reintroducció de nous exemplars com es va fer darrerament amb l’Ós Goiat, un mascle procedent de l’est d’europa.

El gruix de la població (41) es localitza a la zona central, que inclou una superfície d’uns 4.000 km2 que abasta el Pirineu de Lleida i l’Aran, l’Alta Garona i l’Arieja. Els altres 2 exemplars s’han localitzat als Pirineus Atlàntics, encara que també s’han apropat als Pirineus centrals. 
 
En els últims anys, la distribució d’ossos als Pirineus s’ha ampliat, passant d’estar presents en una àrea de 3.800 km2 el 2015 a ocupar 4.900 km2 actualment. Concretament, a Catalunya, el 2017 s’han identificat 25 exemplars (10 mascles, 12 femelles i 3 amb sexe no identificat).
 
Les xifres corroboren la tendència a l’alça de la població, que ha anat creixent els últims anys, passant de 31 individus el 2014 i 32 el 2015, 41 el 2016 a 43 el 2017.
Óssos Pirinencs
Cadells d'Ós bru (Ursus arctos). © Generalitat de Catalunya
Óssos Pirinencs
Mascle i femella d'Ós bru (Ursus arctos)

Segueix les accions de WN per la natura. Subscriu-te al Butlletí!

Aquest és un dels últims videos captats per les càmeres de fototrampeig per part de l'equip de seguiment de la Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran.

Els naixements de cadells d'Ós bru el 2017 als Pirineus

En tots els Pirineus el 2017 han nascut 7 cadells de 4 femelles: 2 de Caramellita, 2 d’Isil, 2 de Plume i 1 de Chataigne. 6 d’aquests han nascut a Catalunya; concretament els de Caramellita, Isil i Plume.

Óssos Pirinencs
Óssos bruns als pirineus. © Generalitat de Catalunya

La població actual s’estima en uns 43 exemplars en tots els Pirineus.

Així, a més dels 7 nous cadells (2 mascles, 1 femella, i 4 amb sexe no identificat), els 43 exemplars identificats el 2017 es divideixen en 21 adults (7 mascles i 14 femelles) i 15 subadults de 2, 3 i 4 anys (9 mascles, 5 femelles i un amb sexe no identificat).

Tanmateix, l’absència de dades en els últims 2 anys, ha fet que el 2017 es donin per desapareguts dos individus: el mascle Moonboots i la femella Patoune. Pel que fa al mascle Piros, les càmeres de fototrampeig el van captar per última vegada a finals de març i principis d’abril del 2017.

En el darrer segle les poblacions d'Óssos bruns han minvat EN un 50% a tot europa

Ós bru (Ursus arctos) als Pirineus. © Oriol Alamany

Óssos Pirinencs: una recuperació d'èxit

Sens dubte ha estat una de les espècies més perseguides per l’ésser humà.

Es calcula que al 1990 va morir l’últim exemplar autòcton que quedava als Pirineus, des d’aleshores fins avui, ha estat en uns situació crítica, fins que l’any 1992 va començar un programa de reintroducció i conservació transfronterer.

Óssos Pirinencs

Distribució actual dels Óssos Pirinencs

La distribució actual dels Óssos Pirinencs abasta tota la serralada per ambdues vessants.

El gruix de la població es concentra a la part oriental central entre la frontera Catalano-Francesa: Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Ariege, Alta Garona i Alts Pirineus.

Hi ha un petit nucli a la banda occidental, entre Aragó i els Pirineus Atlàntics a França. 

Óssos Pirinencs

1.921 fotografies i 120 vídeos.

L’equip de seguiment de l’os bru ha registrat el 2017 un total de 221 contactes fotogràfics gràcies a les 39 càmeres instal·lades (27 al Pallars Sobirà, 2 a l’Alta Ribagorça i 10 a Aran), que han captat 1.921 imatges dels diversos exemplars i 120 vídeos.

També s’han registrat 10 petjades i 120 mostres de pèl, entre altres evidències.

Óssos Pirinencs

Óssos a la val d'aran

El Fotògraf i naturalista Oriol Alamany ha estat dels pocs professionals que ha captat imatges dels nostres Óssos en estat salvatge a Catalunya.

La Val d’Aran va ser el primer indret dels Pirineus on van arrelar els primers exemplars d’Óssos després de la reintroducció efectuada pel govern Francès als Pirineus. 

Semblava que els Óssos estaven més tranquils i tenien millors condicions d’hàbitat a la Val d’Aran i Catalunya que a França.

Les imatges del vídeo següent són un testimoni impressionant dels Óssos bruns a casa nostra. Gràcies al treball de molts naturalistes, com Marc Alonso, i l’equip de seguiment de l’Ós del Conselh Generau d’Aran, s’han pogut filmar i obtenir aquestes magnífiques imatges.

World Nature ha participat en diferents moments del seguiment dels Óssos pirinencs.

Óssos Pirinencs
Antoni Carulla, President&CEO de WOLD NATURE, tercer per l'esquerra en una reunió amb Miquel Rafa, director de l'àrea de medi ambient de la Fundació Catalunya-La Pedrera i Francesc Giró, al mig, d'Accionatura.

Comparteix-ho a les teves Xarxes Socials i ajuda’ns a difondre el nostre treball per la Natura. Gràcies.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *