Acció
Rapinyaires
nocturns

SALVAR ELS NOSTRES RAPINYAIRES NOCTURNS

La majoria dels nostres Rapinyaires nocturns es troben en declivi. L’abandó del camp i les terres agrícoles ha fet que molts d’aquests ocells, associats a aquestes activitats humanes, hagin vist reduïts els seus hàbitats i les seves poblacions.

Altres rapinyaires nocturns més forestals com el Gamarús (Strix aluco) per contra han augmentat degut a la major superfície forestal del nostre país.

En estudis efectuats per World Nature hem detectat com algunes espècies tenen dificultats en trobar hàbitats de qualitat. Per exemple, el Mussol Pirinenc (Aegolius funereus), un dels rapinyaires nocturns al que dediquem més esforços ha vist les seves poblacions reduïr-se i encara un futur incert amb el canvi climàtic donat que viu en boscos subalpins vells i densos que li proporcionen les condicions fisiològiques òptimes per viure. Aquest boscos es veuran greument afectats pel canvi climàtic.

Mussol Pirinenc (Aegolius funereus) en el seu niu en un forat d'un arbre

El 1990 de la mà dels fotògrafs de natura Oriol Alamany i Eulàlia Vicens, així com amb d’altres companys naturalistes vam iniciar diferents projectes de conservació del Mussol Pirinenc (Aegolius funereus), recentment descobert als Pirineus. 

Una de les mesures més efectives va ser la col·locació de caixes-niu per a que els petits mussols pirinencs trobessin llocs adequats on reproduir-se. 

Instal·lem Ciaxes-Niu per diferents espècies que necessiten de llocs adients per a criar.

Moltes rapinyaires nocturnes necessiten llocs adients per criar i fer els seus nius. Malauradament, moltes vegades i en segons quines contrades, aquests llocs adients manquen. O bé perquè el bosc s’ha talat i és molt jove i no hi ha arbres grans i vells o bé prque crien en zones agrícoles properes a l’home i aquestes s’estan abandonant.

Amb els nostres voluntaris construïm diferents tipus de caixes-niu per a  diferents espècies com l’Òliba, el Xot, els Mussols comú i pirinenc. Els oferim llocs comfortables de nidificació perquè no abandonin els seus territoris de cria i així no disminueixin les seves poblacions.

La col·locació de caixes-niu és una altre mesura molt efectiva per ajudar a recuperar espècies que estan despareixent dels nostres camps i zones agrícoles com l’Òliba (Tyto alba). Aquestes i altres espècies de rapinyaires nocturns com el Mussol Pirinenc (Aegolius funereus) es veuen molt afavorides per aquest tipus d’actuacions.

Com ajudar-nos? Pots fer tu mateix les caixes-niu amb les nostres instruccions i donar-les al projecte. Les construeixes i ens acompanyes a penjar-les i col·locar-les i fer-ne el seguiment del seu funcionament i efectivitat.

Ajuda’ns a conservar les nostres Rapinyaires Nocturnes:

Fes-te Voluntari , Fes un donatiu o Fes-te Soci de WN

Les accions que duem a terme s’han mostrat altament efectives. Amb col·laboració de diferents especialistes i institucions, els nostres projectes de conservació de Rapinyaires Nocturnes són de gran ajuda per aquestes espècies en perill.

Programa de TV3 sobre les nostres Accions pels Rapinyaires NocturnS

Comparteix-ho a les teves Xarxes Socials i ajuda’ns a difondre el nostre treball per la Natura. Gràcies.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Antoni Carulla, President de WN

Col·labora! Necessitem persones compromeses com tu.

La teva ajuda és imprescindible per poder fer arribar els nostres recursos als projectes i accions per salvar la Natura. I fer-ho amb el rigor i la independència necessària per ser més efectius. Gràcies.

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

per estar ben informat de la Natura