acció per les rapinyaires

Salvar les diferents espècies de rapinyaires a Catalunya

de les 27 espècies regulars que hi ha presents a Catalunya, la majoria es troben en una situació delicada i algunes d'elles en estat crític.

Àguiles, falcons i voltors

Les rapinyaires són les reines dels nostres cels. Les àguiles, els falcons i els voltors són grans aus voladores i depredadors eficaços controlant les poblacions d’altres animals.

Malauradament la majoria de les espècies de Rapinyaires es troba en declivi i, algunes d’elles, en una situació crítica a Catalunya. 

Les causes del seu declivi són l’alteració dels seus hàbitats, la mortalitat directe per trets, xocs i electrocucions amb cables elèctrics entre d’altres.

Àguila duarda o reial (Aquila chrysaetos)

El Trencalòs (Gypaetus barbatus) és una de les grans rapinyaires que WN protegeix fent el seguiment de diferents parelles vulnerables al Pirineu oriental

Accions de WN per salvar les rapinyaires

Cada espècie presenta una necessitat diferent, però la majoria requereix de les següents accions:

Accions directes de WN

  • Alliberament després de la recuperació
  • Alimentació suplementària
  • Vigilància de nius i àrees crítiques
  • Instal·lació de nius artificials
  • Seguiment i estudis tècnics

Accions en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya

  • Atenció clínica i veterinària
  • Programes de reproducció
  • Recollida de rapinyaires ferits
Inspecció veterinària d'un Aligot comú (Buteo buteo), al centre de fauna de Torreferrussa de la Generalitat de Catalunya.

Les amences més greus per les rapinyaires a Catalunya

Electrocucions:

Les electrocucions i els xocs amb cables de les línies de conducció elèctrica són una de les causes de mortalitat més habituals entre la majoria de les grans rapinyaires.

És urgent la modificació de les línies elèctriques més perilloses que ja tenim identificades per tot el territori. 

En alguns casos s’han efectuat aquestes modificacions instal·lant diferents elements que eviten l’electrocució i el xoc, però encara queden moltes línies per a ser revisades i modificades.

Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya i tècnics instal·len protectors que eviten l'electrocució a les rapinyaires més grans.

Voltor comú (Gyps fulvus) mort electrocutat en una línia de mitja tensió

Caça furtiva i verins:

Els verins i la caça directe són dues de les altres causes més preocupants de la mortalitat i desaparició de les nostres rapinyaires.

Els verins, com l’estricnina, havien estat erradicats a casa nostra. però malauradament, i gràcies als actuals mitjans de comunicació per Internet, la utilització de verí s’ha estès per tots els racons, no només aquí, també a molts altres països, utilitzant productes fitosanitaris fàcils d’adquirir al mercat. 

Alguns d’ells han deixat de fabricar-se per imposició de la Comunitat Econòmica Europea, fruit de les campanyes de denúncia d’organitzacions com World Nature.

Milà reial (Milvus milvus) amb radio-marcatge mort enverinat.

Pèrdua d'hàbitat i incidències humanes:

La pèrdua general d’hàbitats de qualitat, especialment els llocs de més interès per a la nidificació d’aquestes aus: grans boscos i penya-segats abruptes.

Però també de les àrees d’alimentació degut a l’activitat humana mal planificada. Alguns esports de muntanya com l’escalada o el parapent poden causar la pèrdua de niuades.

A World Nature treballem intensament per detectar aquestes incidències o degradació d’hàbitats i alertar a les autoritats competents perquè prenguin mesures, quan no són aquestes les que impulsen actuacions perjudicials. 

Conservar àrees naturals protegides legalment, com els Parcs Naturals, pilars fonamentals de l’estratègia de Conservació de la Natura de qualsevol país avançat, així com vetllar per la seva qualitat i interconnexió formen part del nostre treball a llarg termini (vegeu la nostra acció pels Espais Naturals).

La conservació d’àrees boscoses i pastures, així com els petits o grans penya-segats de la muntanya, són els ambients preferits per les àguiles daurades tant per alimentar-se com per a posar-hi els seus grans nius.

Boscos subalpins i penya-segats al PN del Cadí-Moixeró. ©Oriol Alamany

ajuda'ns a protegir les nostres rapinyaires

i et regalem la miniguia dels rapinyaires de Catalunya

Espècies AMB LES QUE TREBALLEM ACTUALMENT:

Àguila daurada o reial (Aquila chrysaetos)

Realitzem el seguiment de la població als Pirineus orientals, especialment al Parc Natural del Cadí-Moixeró.  Ens encarreguem de la vigilància dels seus nius i estudiem les incidències amb humans per tal d’evitar-les.

Trencalòs (Gypaetus barbatus)

Realitzem el seguiment de la població als Pirineus orientals, especialment al Parc Natural del Cadí-Moixeró.  Ens encarreguem de la vigilància dels seus nius i estudiem les incidències amb humans per tal d’evitar-les.

Milà reial (Milvus milvus)

Realitzem el seguiment de la població als Pirineus orientals i alliberem exemplars recuperats.  

Aufrany (Neophron percnopterus)

Realitzem el seguiment de la població als Pirineus orientals, especialment al Parc Natural del Cadí-Moixeró.  Ens encarreguem de la vigilància dels seus nius i estudiem les incidències amb humans per tal d’evitar-les.

Àguila cuabarrada (Aquila fasciata)

Fem la vigilància d’alguns dels nius de parelles vulnerables i estudiem les incidències amb humans per tal d’evitar-les.

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

per estar ben informat de la Natura