Una caixa niu artesanal amb una Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus) que ha fet el seu niu. Foto: Jhon Bradsmith

Les caixes niu són una petita construcció artificial que pot servir d’espai per a criar per algunes espècies d’ocells que necessiten un forat o una cavitat per a construir el seu niu.

Què són i per què fem caixes niu?

La nidificació dels ocells és complexa i no tots crien de la mateixa manera o fan els mateixos nius. Posar caixes niu al teu jardí pot marcar una diferència. Si bé sabem que trobar aliment és bàsic per la supervivència dels ocells, trobar un niu també és vital perquè puguin criar, i pot ser un factor limitant.

Posem-nos a la pell d’una mallerenga a l’inici de la primavera. Sana i forta, l’instint la porta a voler reproduir-se. Però si no troba un espai tranquil amb una cavitat prou gran per fer-hi crèixer els seus futurs petitons, aquell any no es podrà reproduir.

No és una tasca fàcil la que se li planteja, sobretot en espais urbans, però també en els més rurals. Tot i tenir molts boscos en el nostre entorn, l’aprofitament forestal per part de les persones ha fet que tinguem boscos molt joves, sense arbres vells, fet que dificulta trobar-hi esquerdes i forats. Per això les caixes niu són molt útils, perquè correigeixen aquesta mancança de forats.

 

Qui pot ocupar la meva caixa-niu?

No hi ha un sol tipus de caixa niu, i depenent de l’entorn i de la mida del forat de l’entrada, podem acollir a diferents espècies.

Caixes-Niu. Mallarenga carbonera (Parus major)1 – Mallerenga carbonera (Parus major)

2 – Mallerenga blava (Cyanistes caeruleus)

3 – Pardal-xarrec (Passer montanus)

4 – Mallerenga petita (Periparus ater)

5 – Mallerenga emplomallada (Lophophanes cristatus)

6 – Pica-soques-blau (Sitta europaea)

7 – Xot (Otus scops)

8 – Estornell-vulgar (Sturnus vulgaris)

 

Les més habituals són la mallerenga carbonera, la blava i el pardal xarrec, sobretot dins de pobles i ciutats. Si ens trobem més a muntanya o en pinedes, poden ser utilitzades per la mallerenga petita o l’emplomallada. Amb un forat més gran i una mica de sort, podrien arribar a ocupar-la un pica-soques blau o un xot, tot i que el més probable per una caixa niu d’aquestes característiques és que sigui ocupada per un estornell.

 

Vull posar una caixa niu al jardí!

Aconseguir una caixa niu no és difícil. En pots comprar una a la nostra web, n’hi ha de diferents materials per fer-les més durables. També te’n pots fabricar una amb fustes seguint alguns models d’internet. Ep! Una caixa niu no es pot convertir en una trampa. Per això, et donem alguns consells:

Si fas una caixa niu de fusta casolana, assegura’t que és robusta i que no hi ha cap punta mal clavada que pugui representar un perill. És millor llimar la fusta si és massa rasposa. Si es pot, millor evitar el contacte directe amb la pluja.

Minimitza les molèsties. Els ocells evitaran ocupar una caixa niu en un entorn freqüentat o amb masses sorolls, o encara pitjor, si ja han començat a criar-hi, poden abandonar la posta per l’estrès

Evita l’accés dels depredadors al niu. És millor que l’entrada de la caixa no estigui enfocada cap a branques o altres estructures properes. Tampoc pengis la caixa sobre una bassa o una piscina. Podria ser perillós pels polls en envolar

Col·loca-les a una bona altura si pots (2 ó 3 metres), en un lloc visible des d’alguna finestra de la casa. S’ha d’evitar que hi toqui llum del sol directe tot el dia, es podria escalfar massa

Penja la caixa al preferiblement al mes de febrer o principis de març, quan comença l’activitat de moltes espècies per buscar un niu.