NOX, UN VI QUE SALVA ELS MUSSOLS

NOX és un vi que vol fer un tribut als treballadors que fan la verema nocturna, però també és un clamor pels mussols, en seriós declivi a casa nostra, i que estem reintroduint i protegint a les nostres vinyes en estreta col·laboració amb la Fundació World Nature.

Mireia Tetas José. 4a generació de les Bodegues Pinord

NOX_ Rosat_Media
NOX_ Negre_Media

PINORD és una empresa familiar que des de fa generacions es dedicada  a la producció de vins i escumosos de gran qualitat. Actualment les vinyes de Pinord s’han reconvertit a l’agricultura orgànica i biodinàmica. Amb aquesta aposta decidida per la qualitat i el respecte a la Terra i la Natura, Pinord incorpora bones pràctiques en les vinyes i finques d’on prové el seu raïm. Així mateix, i amb l’assessorament de WN, està endegant projectes per la conservació de la fauna i la flora de les seves vinyes.

 Amb aquest vi, NOX, Pinord ret un homentage als pagesos que fan la verema nocturna i, alhora, un tribut per la consrvació dels nostres Rapinyaires nocturns: Òlibes, Mussols Xots i Ducs.

Totes les nostres espècies de rapinyaires nocturns es troben en declivi, especialment l’Òliba a qui durant el 2016 Pinord durà a terme diferents accions per recuperar-la a les seves vinyes del Penedès.

Una d’aquestes accions ha estat la col·locació de diferents caixes-niu perquè les Òlibes trobin llocs adients per viure i reproduïr-se d’una forma estable, sense molèsties i en un entorn segur i cuidat.

Pinord endegarà un procés per declarar les seves finques “Refugis de fauna i flora”  lliures de caça. Amb això es persegueix oferir un entorn segur i amb efecte de “refugi” per a les espècies de fauna i flora del seu entorn. Aquests refugis són especialment importants en les zones agrícoles i de més pressió humana.

Actualment les Òlibes han patit un descens de les seves poblacions considerable. A l’entorn del 70% degut a diferents causes: la persecució directe, el verí dels raticides químics, els atropellaments en carreteres d’alta intensitat, la manca de llocs adients per reproduïr-se (masos i cases de pagès) entre d’altres qüestions.

Actuar en finques privades, petites o grans, per revertir aquestes causes és un mesura molt adequada per restablir poblacions d’Òlibes que han desaparegut i que de cap altra manera es podrien recuperar.

PLA DE CONSERVACIÓ DE LA BIODIVERSITAT DE PINORD

El novembre del 2015 PINORD va signar un conveni de col·laboració amb la Fundació WORLD NATURE per tal de treballar en un “Pla per la Conservació de la Biodiversitat a les finques i vinyes de Pinord”. Amb aquesta col·laboració PINORD pretén armonitzar el cultiu ecològic i biodinàmic d eles seves vinyes amb la conservació de la natura i les seves espècies a les seves finques i entorns.

Una de les primeres mesures ha estat un programa de Conservació de Rapinyaires nocturnes: Òlibes, Mussols i Xots. Espècies en decliu a casa nostra i que proporcionen importants serveis ambientals, doncs són espècies útils a l’agricultura quecomplementen la lluita biològica davant de plagues que pateix l’agricultura i, en aquest cas concret, les vinyes de cultiu ecològic.

Accions per a la Biodiversitat a les finques de Pinord

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

per estar ben informat de la Natura