Sos mars i oceans

Els Mars i Oceans són el cor del nostre Planeta.

Igual que el cor bomba sang a cada part del nostre cos, l’Oceà connecta a les persones a través de la Terra, sense importar el lloc on vivim. L’Oceà regula el clima, alimenta a milions de persones cada any, produeix oxigen, és la llar d’una increïble varietat de vida salvatge, ens proveeix de medicaments importants, i molt més!

Per tal de garantir la salut i la seguretat de les nostres comunitats i de les generacions futures, és imperatiu que prenguem la responsabilitat de tenir cura dels mars i oceans, ja que ells es preocupen per nosaltres.

DADES D’INTERÈS

  • Els oceans cobreixen tres quartes parts de la superfície terrestre, contenen el 97 % de l’aigua de la Terra, i representen el 99 % de l’espai de vida al Planeta en volum.
  • Més de tres mil milions de persones depenen de la biodiversitat marina i costanera per al seu manteniment.
  • A nivell mundial, el valor de mercat dels recursos i les indústries marines i costaneres s’estima en $ 3 bilions de dòlars per any, o aproximadament el 5% del PIB mundial.
  • Els oceans contenen prop de 200.000 espècies identificades, però els números reals poden ser de milions d’espècies.
  • Els oceans absorbeixen al voltant del 30% del diòxid de carboni produït pels éssers humans, esmorteint els impactes de l’escalfament global.
  • Els oceans actuen com a major font mundial de proteïnes, actualment per a més de 2,6 mil milions de persones els oceans són la seva principal font de proteïnes.
  • La pesca marítima directament o indirectament dóna feina a més de 200 milions de persones.
 •  
  • El 40% dels oceans del món estan fortament afectats per les activitats humanes, incloent la contaminació, l’esgotament de les reserves de pesca, i la pèrdua dels hàbitats costaners.

Els oceans són extensos, però no són immunes a la influència de l’ésser humà. Ja hem alterat o destruït molts ecosistemes marins i hem portat espècies de milions d’anys d’antiguitat a prop de l’extinció. Segons un estudi publicat a Science, menys del 4% dels oceans romanen inalterats per l’activitat humana.

El Mar és d’on provenim totes les espècies del Planeta. Depenem en gran mesura del porcessos que es dónen als a oceans.

És urgent frenar la degradació dels nostres mars i oceans.

Les principals causes de degradació són:

emissions-contaminants-al-mar-i-oceans-World-NatureLa contaminació per abocaments, legals i il·legals, controlats o no, de residus de tota mena

vessaments-petroli-als-oceans-World-NatureLa contaminació per abocaments i vessaments de petroli, per accidents, per neteges de vaixells, per negligències entre d’altres

sobre-pesca-arrossegament-World-NatureLa sobre explotació del recursos marins, com la pesca per alimentació, sovint amb tècniques extractores d’arrossegament que destrossen els fons marins.

 

World Nature treballa en col·laboració amb d’altres organitzacions per la conservació dels nostres mars, oceans i costes:

 • Fem un seguiment de les polítiques de tractaments de residus que van a parar al mar.

 • Promovem reserves naturals de platja, costa i marines tant privades com públiques.

 • Realitzem campanyes de sensibilització sobre la importància de tenir cura dels oceans.

CAP DE CREUS PARC NACIONAL MARÍTIM-TERRESTRE

El Cap de Creus és l'àrea natural més important de Catalunya Marítim-Terrestre. És una de les zones més ben conservades amb una riquesa marina excepcional que cal protegir estrictament.

SIGNA LA NOSTRA PETICIÓ. GRÀCIES

Demanem al Govern de Catalunya que impulsi la declaració de “Parc Nacional” el Cap de Creus.

Esls sotasignants reclamem la Govern de la Generalitat de Catalunya que inici de forma immedita els tramits per declarar el Cap de Creus Parc Nacional,  i dotar-lo així de la màxima figura de protecció. 

El Cap de Creus és l’àrea natural més important i  més ben conservada de les zones litorals i marines acollint una immensa fauna i flora  que necessita de la màzima proteció possible.

Comparteix-ho a les teves Xarxes Socials i ajuda'ns a difondre el nostre treball per la Natura. Gràcies.

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on pinterest
Share on linkedin